1998 Lord Rosse

Lord Rosse

Leo bildade i mitten av nittiotalet bandet Lord Rosse, en experimentell rockgrupp namngiven efter en irländsk astronom, med ambitionen att skriva en rockopera utifrån ett rymdtema, ”Creation of Heavens”. Trots en omfattande produktion färdigställdes aldrig projektet och gruppen splittrades 1999 utan att ha gett ut någonting. Rockoperor framstod som hopplöst föråldrade i slutet av nittiotalet och inget skivbolag visade sig intresserat av projektet. Som försvårande omständighet förelåg att musiken var tämligen splittrad och texterna svårbegripliga, något som inte bekymrade Leo särskilt mycket.

Sviten om Rosse består av tre olika ”böcker”, varav endast den första är komplett. Den totala sviten består av närmare ett hundratal låtar.

Medverkande: Johan Rydström (gitarr), Mats Rydström (bas) Fredrik Liefvendahl (trummor) samt Leo Spauls (sång, keyboard). På senare inspelningar medverkade även Rikard Spålséus (gitarr).

LORD ROSSE – CREATION OF HEAVENS

BOOK ONE

Part I: Glimpses of Heaven/Visions of Hell

Lord Rosse är en brittisk överklassaristokrat i ett tidigare århundrade med förkärlek till det naturvetenskapliga. I unga år går hans syster förlorad till ödets makter (The Sister’s Song). Mänsklighetens fåfänglighet fyller då honom med avsmak. Livet framstår meningslöst, och han beslutar sig för att försöka hitta en tillvaro som inte är lika intetsägande.

Under många år bedriver Lord Rosse hårda studier i astronomi då han i närmast religiös frenesi övertygar sig om att de dödas själar går att återfinna i en annan del av universum. En avslöjande upptäckt om världsalltets enorma komplexitet blir ett hårt slag för honom. Lorden förlorar sig själv i drömmar, och tappar sitt vetenskapliga omdöme. Han börjar fantisera om icke vetenskapliga experiment, inspirerad av slumpteknik, myter och mysticism. Det dröjer inte länge förrän Rosse försöker realisera sina teorier. Länge ger de inga tillfredsställande resultat, tills en idé slutligen uppenbarar sig för honom.

Genom att invertera dragningskraften mellan två stora objekt på klippavsatsen utanför sitt observatorium, vilka sätts i relation med ett par fenomen på himlen, lyckas han för ett kort ögonblick öppna en port till en roterande supertung himlakropp. Då porten öppnas dras Rosse in i Tiden, den fjärde dimensionen. Tyngdkraften sliter honom sönder och samman, och hans kroppsliga förgås, men hans drivkrafter, känslor, föreställningar, urskiljningsförmåga och vetande överlever helvetesfärden in i en annan plats. Rosse befinner sig vara i öknen av ingenting.

Detta nya varande är initialt skräckblandat, men han finner sig snart tillrätta (Dead Man’s Waltz). Rosses resor genom tid och rum påbörjas.

Part II: The Kingdom of Aurora

Ett viktigt kapitel i Rosses färd utspelar sig i den uråldriga Auroras rike (Splashdown, The Song of the Ancient Aurora, Caverns, The Boat, Crossing the Daylight, Voyage). Hela hennes planet är täckt av vatten och kan liknas vid ett sjunket Atlantis. Riket vittnar om förgången prakt och storslagenhet men ligger tämligen öde. Det enda som rör sig är Aurora själv. Hon är heller inte mer än en skugga, ett spöke som hemsöker det sjunkna herradömet.

Lord Rosse förälskar sig i denna vålnad. Kärleken är ömsesidig men hopplös. Lorden kan omöjligt stanna i Auroras rike, lika lite som hon kan lämna det. De skiljs åt i stor uppgivenhet (To My Godess of Dawn in the Moment of Parting).

Part III: The Galactic Club

Rosse slår följe med en manlig varelse kallad Resenären. Det är en bohemsk överbefälhavare på en egendomlig farkost, i själva verket en himlakropp som används för rymdfärder. Rosse spenderar en tid med ”The Galactic Club”, ett sällskap som håller till på denna rymdkryssare (Nocturnal Rambler). Rosse hinner uppleva sällsamma upplevelser, som att slukas av en valskelett (Into the Whale) samt kollidera med en himlakropp (A Fateful Deception). Den mötande himlakroppen försvinner dock strax innan sammandrabbningen.

Part IV: Tales from the Planet Pflacher

Resenären rekommenderar Rosse att följa honom till landet Pflacher, vars befolkning är gästvänlig och har ett härligt sinne för humor. Rosse accepterar förslaget. Väl i Pflacher hyllas han som en hjälte (The Land of Pflacher). Rosse hamnar på en taverna och bjuds på förstklassig underhållning i form av en annorlunda dragshow, utförd av bordellmamman Heidi (Transform Yourself). Något överförfriskad av traktens mycket speciella brygd sjunger han själv om hororna i Amsterdam (Port of Amsterdam). När kvällen blivit sen hamnar sällskapet hos den gamle historieberättaren. Under bar himmel vid en lägereld lyssnar de på berättelser natten igenom (The Storyteller). Rosse rullar runt med en androgyn varelse och sjunger, nu kraftigt salongsberusad (It’s True That I Love You). Händelserna ta ända med förskräckelse då alla måste fly under jord då gryningen nalkas för att undkommande härskarmakten i det ockuperade Pflacher (Underground). Bakfull och förbryllad lämnar Rosse Pflacher.

Part V: This Wild Abyss/Valley of the Dead

Fast besluten att finna den plats där de som en gång vandrat på jorden befinner sig, irrar han runt i världsalltet och tappar bort sig helt. Då uppenbarar sig en magnifik krypta av kristall framför honom. Han utforskar den och finner att den döljer fruktansvärda öden (Crystal Crypt). Isstoder av en gång levande varelser står slumpvis utplacerade i dess innandöme. Stela statyer i skräckinjagande poser. En mängd gångar löper in i Kryptan. Denna plats är sammanbunden med en mängd andra platser i Rummet. Rosse letar sig genom labyrinten, vilken leder till De Dödas Dal. Dödsriket visar sig vara ett Dantes Limbo, där ett vagt obehag ständigt hänger i luften (The Echo of the Past). Rosse misslyckas med att kommunicera med de dimslöjor som drar förbi. Endast ett fenomen får han kontakt med, Ormen. Rosse vill veta var hans syster befinner sig, men får inget svar (Why Bother?). Ormen rabblar en rad osammanhängande meningar, vilka Rosse sedan begriper som spridda ekon ur ett gånget liv (The Snake Song). Håglösheten lägger sig som ett töcken över Rosse, och han tar plats bland de Döda. En efter en samlas Spyflugorna runt honom, inväntar ögonblicket då hoppet om livet ges upp (Bluebottles). Rosse försvinner in i drömmarnas värld, och summerar sitt liv (History). Ett svagt ljud av klockor väcker honom slutligen ur slummern (The Earthbells). Det är Jordklockorna som kallar på honom. Han återfår medvetandet och lämnar de Döda bakom sig.

Signerat
Leo Spauls, någon gång i slutet av nittiotalet

 

Pin It on Pinterest

Share This